

بیشک محبوبترین و پر امکاناتترین سیستم عامل، ویندوز است. تقریبا دو سال بعد از عرضه ویندوز ۸٫۱ توسط مایکروسافت، این شرکت سیستم عامل ویندوز ۱۰ که متفاوتترین نسخه ساختهشده خود میباشد را ارائه کرد. ویندوز ۱۰ شامل نسخههای مختلفی میباشد که برای سطوح کاربری متفاوت طراحی شده است تا هر یک از کاربران ویندوز متناسب با حرفه خود ورژن مورد نظر خود را استفاده کنند. در این مقاله شما را با انواع نسخههای ویندوز ۱۰ و تفاوتهای آنها با هم آشنا خواهیم کرد. از شما خواهشمندیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: نحوه مرتب سازی و گروه بندی فایل ها در ویندوز ۱۰
انواع ویندوز ۱۰
همانطور که گفته شد، شرکت مایکروسافت نسخههای مختلف Windows 10 را بر اساس سطوح کاربری متفاوت ارائه کرده است. اما ویندوز ۱۰ چند نوع است؟ برای پاسخ به این سوال لازم است ابتدا باید بدانید که به طور کلی ویندوز ۱۰ به سه گروه اصلی تقسیم میشود:
گروه ۱- ویندوزهای پایه
گروه ۲- ویندوزهای سازمانی
گروه ۳- ویندوزهای دستگاههای خاص


گروه ۱- ویندوزهای پایه
ویندوزهای پایه دارای سه نسخه Pro, Home و Pro for Workstations میباشد.
نسخه Windows 10 Home:
در بین انواع ویندوز ۱۰ مناسبترین نسخه برای کاربران نیمه حرفهای، ویندوز Home یا خانگی است. این ورژن که بسیار روان، سبک و کم حجم میباشد برای کاربران معمولی جهت استفاده در امور روزمره و ساده طراحی شده است. از قابلیتهای این نسخه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
۱- قابلیت تشخیص چهره (Cortana)
۲- اضافه شدن مرورگر جدید Microsoft Edge
۳- قابلیت تشخیص چهره (Microsoft Hello Face Recognition)
۴- قابلیت ورود با اثر انگشت (Fingerprint Login)
۵- ارائه سایر امکانات امنیتی مانند Secure Boot، Windows Defender، Windows Hello
۶- قابلیت Xbox Live
۷- وجود برنامههای از جمله Mails، Calendar، Music and Video و…
بیشتر بخوانید: غیر فعال کردن Cortana در ویندوز ۱۰
لازم به ذکر است که قابلیت ریموت دسکتاپ در ویندوز خانگی وجود ندارد. همچنین قابلیتهایی که در این نسخه قرار گرفته برای استفاده شرکتهای بزرگ کافی نیست.


نسخه Windows 10 Pro:
کمپانی مایکروسافت برای کاربران حرفهایتر و شرکتهای کوچک نسخه ویندوز Pro 10 را طراحی کرده که از نظر قابلیتهای امنیتی نسبت به ویندوز Home در رده بالاتری قرار گرفته است. این ورژن علاوه بر اینکه تمامی ویژگیهای نسخه Home را دارد، شامل قابلیتهای بیشتری همچون موارد زیر نیز میباشد:
۱- رمزنگاری امنیتی (BitLocker)
۲- وجود نرم افزارهای امنیتی همچون Windows Defender Device Guard , Secure Boot
۳- قابلیت Hyper-V
۴- قابلیت فعال کردن پشتیبانی از راه دور (Active Directory Remote Desktop)
پشتیبانی اتصالات دسکتاپ از راه دور از مهمترین ویژگیهای این نسخه برای کسب و کارهای کوچک به شمار میرود. بنابراین این ورژن به کاربرانی حرفهای که برای انجام کارهای خود به امکانات پیشرفتهتر و همچنین پشتیبانی سیستم از راه دور نیاز دارند توصیه میشود. این نسخه در هر دو دستگاه کامپیوترهای شخصی و تبلت قابل استفاده است.


نسخه Windows 10 Pro for Workstations:
این ورژن که نسبت به دو نسخه قبل حرفهایتر میباشد، برای اجرای نرمافزارها و پروژههای پیچیده و سنگین همچون طراحی گرافیک، انیمیشن، معماری و… طراحی شده است. همچنین علاوه بر اینکه تمام ویژگیهای ویندوز ۱۰ Pro را دارد، قابلیتهای دیگری همچون پشتیبانی همزمان از ورک استیشنهایی با حداکثر Ram 6TB و CPU 4 را نیز دارد.
از دیگر نقاط قوت مهم این نسخه، وجود تکنولوژی Persistent Memory میباشد که فایلهای خراب به صورت خودکار تعمیر شده و دادهها نیز به صورت دائم بر روی حافظه دستگاه ذخیره میشوند. در ادامه مقاله به توضیح گروه دوم از دسته بندی انواع نسخههای ویندوز ۱۰ میپردازیم.
گروه ۲- ویندوزهای سازمانی
این دسته از ویندوزها شامل ۴ نسخه Enterprise, Pro Education, Education و Enterprise LTSC میباشد.
نسخه Windows 10 Education:
این ورژن بر پایه قابلیتها و ویژگیهای امنیتی Enterprise برای همخوانی با نیاز محیطهای آموزشی و مکانهایی که دستگاهها توسط چندین کاربر به اشتراک گذاشته میشود، طراحی شده است. در واقع Enterprise نسخه مادر Education میباشد.
نسخه Education تمام امکانات لازم را جهت آموزش در اختیار کاربران قرار میدهد و همچنین ارزانتر از نسخه Enterprise است. تمرکز این ورژن بیشتر بر روی تهیه ابزارهای آموزشی بوده و برای بهبود بیشتر این عملکرد، ویژگیهایی همچون Microsoft Store را غیرفعال میکند.
نسخه Windows 10 Pro Education:
این نسخه نیز بر اساس Windows 10 Pro برای محیطهای آموزشی طراحی شده است اما امکانات بیشتری را در این زمینه نسبت به نسخه Education در اختیار کاربرانش و مدیران شبکه قرار میدهد. اما برخی از خصوصیات مهم Education در این نسخه وجود ندارد.البته لازم به ذکر است که Pro Education نیز علاوه بر اینکه از امنیت بالایی برخوردار است، برخی از ویژگیهای کنترل از راه دور را هم دارد. بنابراین این نسخه مخصوص مدیرانی طراحی شده که احتیاج به سیستمهای خیلی پیشرفته کنترل از راه دور ندارند.
بیشتر بخوانید: فعال کردن Hibernate در ویندوز ۱۰
نسخه Windows 10 Enterprise:
در بین انواع ویندوز ۱۰ این ورژن بر پایه نسخه Pro، برای آن دسته از شرکتهای بزرگ با چندین دستگاه که به امنیت و سیستم کنترل مدیریتی نیاز دارند طراحی شده است. زیرا نسبت به ویندوز Pro در بخش امنیت بسیار قویتر عمل میکند.
از ویژگیهای امنیتی این نسخه به موارد زیر میتوان اشاره نمود:
۱- قابلیت امنیتی Windows Defender Credential Guard
۲- قابلیت امنیتی Windows Defender Application Guard
۳-قابلیت امنیتی ATP
ویندوزهای Enterprise دارای دو نسخه E3 (مجهز به دسکتاپ بهینهسازی شده) و E5 (مجهز به تمام قابلیتهای E3، ویژگی Windows Defender و محافظ در برابر ویروسها) میباشند. لازم به ذکر است تمامی قابلیتهای ویندوز Enterprise دارای ۳۰ ماه پشتیبانی میباشند.
نسخه Windows 10 Enterprise LTSC:
شرکت مایکروسافت این نسخه را برای مراکز امنیتی و حساس همچون دستگاههای ATM، ارتش و مراکز نظامی، برخی تجهیزات پزشکی مثل MRI و… طراحی نموده است. LTSC (مخفف کلمه Long Term Servicing Channel) به معنای شبکه خدمات بلند مدت است.


گروه ۳- ویندوزهای دستگاههای خاص
Windows 10X تنها نسخه منتشر شده در انواع ویندوز ۱۰ برای این دستهبندی میباشد. ویندوز ۱۰X مختص کاربرانی طراحی شده که با دستگاههای خاصی مانند گجتهای تاشو و Surface Neo که دو صفحه نمایش دارند کار میکنند.
تفاوت این نسخه با دیگر نسخهها در موارد زیر است:
۱- اضافه شدن قابلیت Multi Tasking جدید
۲- نحوه استفاده از منو Start
۳- وجود رابط کاربری جدید
۴- دسترسی سریع به تنظیمات
و…


نسخه گیمینگ (Windows 10 Gaming Edition)
علاوه بر دستهبندی بالا، مایکروسافت نسخه گیمینگ ویندوز ۱۰ را به صورت اختصاصی برای گیمرها طراحی کرده است.
حذف برخی آیکنهای اضافه و کم اهمیت، بالا رفتن سرعت خاموش شدن و روشن شدن سیستم از مهمترین قابلیتهای این ورژن میباشد. پیشنهاد میشود از نسخه Home برای گیمینگ استفاده نمایید.


خصوصیات و ویژگیهای مشترک انواع نسخههای ویندوز ۱۰
۱- Virtual Desktop (دسکتاپ مجازی): به کمک این ویژگی، ویندوز به شما این امکان را میدهد که چندین میز کار ایجاد کنید و تنها با یک کلیک میان این میزهای کار جا به جا شوید.
۲- Cortana (کورتانا): کورتانا یک دستیار مجازی مایکروسافت است که به دلیل ارتباط خوبی که با کاربران برقرار کرده محبوبیت بسیار زیادی دارد.
۳- Windows Defender (ویندوز دیفندر): این ویژگی از سیستم شما همانند یک آنتی ویروس قوی در برابر ویروسها و بدافزارها مراقبت میکند.
۴- Windows Hello (ویندوز هلو): این ویژگی در ویندوز ۱۰ یک سیستم امنیتی بسیار بالا میباشد که اجازه ورود را از طریق اثر انگشت، چشم و یا صورت کاربر به او میدهد.
۵- Microsoft Edge (مرورگر ادج): این مرورگر که از رابط کاربری خوبی برخوردار است، جایگزین اینترنت اکسپلورر شده و از گزینههای مختلفی پشتیبانی میکند.


در این مقاله انواع نسخههای ویندوز ۱۰ به طور کامل معرفی و تفاوتهای آنها با هم ارائه شد تا شما عزیزان متناسب با سطح امور خود، نسخه مورد نیاز را تهیه و استفاده نمایید. چنانچه این مطلب برای شما مفید واقع شده یا تجربیاتی در این زمینه دارید، نظرات و سوالات خود را از طریق کامنت با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع: Businessinsider
نظرات کاربران